×
Életmód

A tea az új kávé! - Interjú Szőke Adriennel

Incze-Dusík Bori

Hallottatok már a matcha teáról? A smaragdzöld színű porról, ami Japán legnagyobb kincsei közé tartozik? Szőke Adriennel, az Mmatcha egyik alapítójával beszélgettünk el arról, miért is jobb ez a különleges tea a kávénál - minden szempontból!

Mi a matcha? Eredete? Tradíciója?

A matcha porrá őrölt zöld tea, amelyet különleges módon termesztenek és állítanak elő. A teanövényeket beárnyékolják, ezáltal a növény elkezd rendkívül sok klorofillt és tápanyagot termelni - ennek köszönheti hihetetlen mennyiségű antioxidáns és vitamintartalmát, vibrálóan zöld színét és különleges aromáját - nem keserű, hanem édesbe hajló íze lesz.

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt. Általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban óriási jelentőségű művészet és filozófia, aminek elsajátításához évtizedek kellenek.

A matcha mostanra meghódította az egész világot. Az ízlés változásával azonban már nem csak a tradicionális arcát ismerhetjük. A közösségi médiát elárasztották a vibrálóan zöld matcha latték, a szuper egészséges matcha smoohie-k, a különlegesen finom matcha teás sütik és fagyik!

Miért jó nekünk őrölt teát inni?

A hagyományos teázás során a leveleket csak kiáztatjuk, majd kidobjuk, így a tápanyagok mindössze 10%-ához jutunk hozzá. A matcha tea esetében a teljes levelet elfogyasztjuk, így a zöld tea összes jótékony hatóanyagát megkapjuk.

Tényleg kiváltja a kávét?

A matcha egy nagyon egészséges kávéalternatíva, tartalmaz koffeint (35mg/gr), de kevesebbet mint a kávé (95mg/gr). Ráadásul a matcha különleges összetevőjének, az L-theaninek köszönhetően a koffein lassabban szabadul fel a véráramban, így hosszan tartó energiát ad. Tehát egy hirtelen koffeinlöket helyett akár 6-8 órán keresztül energikusak és összeszedettek lehetünk.

Emellett az L-theanine egy relaxációs összetevő is, viszont nem okoz álmosságot, sőt épp ellenkezőleg, mentális éberséget és koncentrációt fogunk tapasztalni. Ezt az állapotot sokan “éber nyugalomnak” nevezik.

A matcha drágább mint a klasszikus tea, miért van ez így? 

A matcha árát nagyban befolyásolja az, hogy mikor szüretelik, hogy a teanövény mely leveleiből készül, és melyik teaföldről származik. A minőségi matcha tea készítéséhez csak a tavaszi, első szüretelésű, legfiatalabb tealeveleket használják, melyeket japán precizitással, kézzel szednek le, szétválogatnak, osztályoznak, kiszárítanak, majd gránitmalmok segítségével púderszerű finom porrá őrölnek.

A matcha tehát a legnagyobb odafigyeléssel és legköltségesebben előállítható teafajta. Mivel keveset tudnak előállítani belőle, ezért limitált a mennyisége, ráadásul olyan népszerű Japánban, hogy kevés kerül exportra.

Leegyszerűsítve a dolgot, a matcha tea is olyan, mint sok minden más a világon - a minőséget meg kell fizetni. Ami olcsó, az nagy valószínűséggel a rossz minőségű matchák kategóriájába tartozik, vagy nem igazi matcha tea.

Tényleg segít fogyni?

Az American Journal kutatása szerint a matcha tea magas katechintartalmának köszönhetően termogenetikus hatással bír, rendszeres fogyasztása napi energiafelhasználásunkat 8-10%-ról 35-43%-ra növeli ezáltal.

Egy másik tanulmány szerint a zöld teát fogyasztók szervezetének átlagosan 17%-kal gyorsult fel a zsírbontó képessége (edzés előtt fogyasztva 25%-kal), mivel a teában található fő antioxidáns elősegíti egy enzim beépülését, ami a zsírsejtek lebontásában játszik fontos szerepet.

Emellett magas klorofilltartalmának köszönhetően méregtelenít, illetve könnyen felszívódó diétás rostokat tartalmaz, így stabilizálja a vércukorszintet is, csökkentve az étvágyat.

Lehet inni matchát terhesen és szoptatáskor is?

Rengeteg anyagot elolvastam a témában a hazai, de inkább a külföldi sajtóban. Bár általánosságban a koffein és a zöld tea fogyasztásról megoszlanak a vélemények, de összességében elmondhatjuk, hogy a mértékletes fogyasztás szakorvosok által is elfogadott és megengedett a terhesség és szoptatás alatt is. 

A terhesség során nem ajánlott 200 mg-nál több koffeint fogyasztani naponta. Ahogy már említettük, a matcha tea tehát egyrészt kevesebb koffeint tartalmaz mint egy kávé, másrészt a koffein lassabban szabadul fel a szervezetben, így nem jelent hirtelen nagy dózist. 

Emellett a jó hatásainak köszönhetően a matcha tea segítségével számos más, ebben az időszakban felmerülő probléma megelőzhető. Mindemellett mindenkinek az javasoljuk, hogy kérje ki orvosa tanácsát, és hallgasson saját testének jelzéseire.

Miért kezdtétek el forgalmazni a matchát?

Azt tapasztaltuk, hogy itthon nagyon nehéz minőségi, finom matcha teához hozzájutni. Mi is külföldön találkoztunk vele, majd teljesen beleszerettünk, és mivel saját magunkon tapasztaltuk jó hatásait, elhatároztuk, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni. Nagyon hiszünk benne. Semmi hókuszpókusz, csak tiszta, 100% zöld tea.

Milyen céljaitok vannak?

Szeretnénk, ha Magyarországon is minél többen megismernék és megszeretnék a minőségi matcha teát. Nemcsak tradicionális formájában, hanem modern, könnyebb változataiban is. Jelenleg főleg az interneten érhetőek el a termékeink, de szeretnénk, ha minél több kávézóban és üzletben megjelennénk. Az álmunk egy saját matcha teás hely, ahol mindenféle matchás finomságot lehet majd megkóstolni. 

Terveztek esetleg matcha workshopokat?

Mindenképpen, ugyanis a matcha tea nem csak a tea elfogyasztásáról szól, az elkészítéséhez gyönyörű teaszertartás tartozik, amit érdemes megismerni. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme. Azt tanítja, hogy lassítsunk, és adjuk át magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét. 

Szeretnél nyerni Matcha teát az Mmatcha jóvoltàból? Oszd meg velünk a reggeli, délutáni kávédat, teádat a #mmatcha, #malomkozpont és #malommagazin hashtagekkel Facebookon, vagy Instagrammon és október 21. kisorsoljuk a nyertest!

Ne feledd, csak nyilvános profilokból tudunk sorsolni!

Termékek

dm

Carpe Diem Matcha tea, 0,5 l

429Ft

dm

Pickwick Zöld tea Matcha mint, 20 db

549Ft

dm

dmBio Instant Matcha tea bio, 30 g

3499Ft