×
Életmód

Egészség palackba zárva

Gál Orsolya

Óriási vitaminbomba egy palackba zárva – ezt kínálja Horváth Nicole mindazoknak, akik szeretnének egészségtudatosabban élni. A Juiceline megalapítója saját bőrén tapasztalta, hogy milyen jótékony hatása van, ha a napi étrendünkbe beiktatjuk a dzsúszokat. Majd elindította Budapesten saját vállalkozását, hogy másoknak is segíthessen megtenni az első lépéseket az egészségesebb élet felé vezető úton.


- Honnan jött az ötlet, hogy dzsúszokkal kezdj el foglalkozni?

- Gyerekkorom óta érdekelt az egészséges életmód, és bár furcsán hangozhat, de már 16 évesen kerestem a választ arra, hogy miként tarthatjuk a bőrünket fiatalon mindenféle kemikáliák és mesterséges feltöltések nélkül. Megdöbbentő volt látni, hogy vannak olyanok, akik akár 60 évesen is 10 - 20 évet is simán letagadhatnak. Megnéztem, hogy mi a közös bennük, és lassan átformálva az életemet hasonló szokásokat alakítottam ki, mint amiket róluk olvastam. A másik kiváltó ok az volt, hogy kiskorom óta küszködtem túlsúllyal, és a tanulmányaim után, Amerikából hazaköltözve elértem azt a pontot, amikor már nehezemre esett tükörbe nézni. Emellett állandó refluxszal is küzdöttem. Ekkor gondoltam vissza arra, hogy mennyire szerettem dzsúszt inni, mikor kint éltem az Egyesült Államokban. Tetszett az egyszerűsége és a hatékonysága. Az elmúlt évek során vegetáriánussá váltam, naponta ittam dzsúszt, és ennek köszönhetően sikerült tartós fogyást elérnem, és a bőröm is teljes átalakuláson ment keresztül. Úgy éreztem, hogy azzal a tapasztalattal, amit megszereztem, szeretnék segíteni másoknak is. Szerencsés voltam, mert a pénzügyi főiskola elvégzése közben összepárosíthattam az üzleti koncepciómat a szenvedélyemmel, és így megszületett a Juiceline. Közben pedig a New York-i Integrative Nutrition School holisztikus táplálkozási coach képzését is elvégeztem, hogy személyesen is segíteni tudjak bárkinek.
- Miben más a dzsúsz, mint egy turmix? 

- Azt tapasztalom, hogy sokan azt hiszik, hogy ez a két szó ugyanazt jelenti. Először is egy turmixhoz jóval kevesebb alapanyag szükséges, míg a dzsúszhoz akár másfél kiló zöldséget és gyümölcsöt is lepréselünk. Pont emiatt annyira hatékony! Ráadásul a dzsúsz úgy tölt fel bennünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal és energiával, hogy közben nem terheli meg az emésztést.
Emellett nagyon fontos az is, hogy egy turmixgépben hővel érintkezik a nyers zöldség és gyümölcs, és ezzel veszít enzim-, ásványi anyag és vitamintartalmából. A mi hidegen préselt dzsúszainkhoz először ledaráljuk az alapanyagot, majd egy lassú, hidraulikus nyomással összepréseljük a növényi sejteket. Így nyerhetjük ki belőle a legtápanyagdúsabb energiabombát! Ráadásul dzsúszaink nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagot, színezéket, illetve tartósítószert sem. Csupán nyers zöldséget és gyümölcsöt, folyadék formájában.
- Miért érdemes dzsúszokat fogyasztani? Milyen hatással van az egészségünkre, ha rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe? 

- Személyes tapasztalatból mondom, hogy teljesen más lesz a közérzetünk, mint amit azelőtt tapasztaltunk. Ez persze azért függ attól is, milyen étrendet folytatunk emellett. A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a jól működő emésztőrendszer. Mivel immunrendszerünk 70 százalékáért is emésztőrendszerünk felelős, ezért fontosnak tartom, hogy megadjuk szervezetünknek a szükséges tápanyagokat az optimális működéshez. Egy zöld dzsúsz elfogyasztása például, amiben megfelelő a zöldség és a gyümölcs aránya, tisztítja bélrendszerünket, feltölt antioxidánsokkal, vitaminokkal, és mindemellett csodát tesz a bőrünkkel.
- Nálatok azok is bátran válogathatnak a kínálatból, akik számára fontos, hogy amit elfogyasztanak bio, illetve organikus alapanyagokból készüljön. Honnan vásároljátok az alapanyagokat? Amit lehet, hazai termelőktől szereztek be? 

- Ez így igaz! Számunkra fontos volt az elejétől fogva, hogy bio alapanyagokkal dolgozzunk, éppen ezért indulásunkkor csak ez volt a boltban elérhető. Most már sok helyre szállítunk, és így elkülönítetten konvencionális termesztésből származó alapanyagokból is készítünk dzsúszt. Zöldségeket és gyümölcsöket külföldről és hazai termelőktől egyaránt vásárolunk. Ahol biztosan minden hétvégén megfordulunk, az a Csörsz utcai biopiac, sok alapanyagot ugyanis onnan vásárolunk.
- Többféle csomagot kínáltok tisztítókúrákhoz. Elsősorban kiknek ajánlod, hogy belevágjanak a méregtelenítésbe? 

- Azoknak ajánlom elsősorban, akiknek már elegük van abból, hogy még egy diétát kipróbáljanak, és készen állnak egy új felfogást elsajátítani. Ha napi rendszerességgel beiktatjuk az étrendünkbe a dzsúsz fogyasztását, sokkal jobb eredményt érünk el hosszútávon, akár fogyni szeretnénk, akár egészségügyi problémával küszködünk. Ezért is szoktam inkább azt mondani vásárlóinknak, hogy ezt a tisztítókúra-csomagot úgy használják, mint ha egy új esélyt kaptak volna ahhoz, hogy felépíthessék egy egészségesebb, tudatosabb énjüket. Nekem bőrbetegségemet, a rózsahámlást hozta helyre egy 7 napos tisztítókúra.


- Egyelőre csak Budapesten szállítjátok házhoz a dzsúszokat. Tervezitek-e, hogy az ország bármely pontján elérhető legyen a kínálat? 

- Jelenleg is zajlanak a tesztelések ezzel kapcsolatosan, hiszen rengeteg megkeresést kaptunk honlapunkon keresztül országszerte. Addig is boltunkban szokták felvenni dzsúsz-csomagjaikat azok, akik Magyarország más területeiről Budapestre érkeznek.  
- Neked melyik a kedvenc dzsúszod? Melyiket választod legtöbbször?


- A lúgosabb, zöldségesebb dzsúszokat preferálom, amikben kevesebb a természetes gyümölcscukor-tartalom. Az abszolút kedvencem mostanában a sima zeller dzsúszunk, amit már több hónapja iszunk a párommal reggelente, éhgyomorra. Rengeteg jótékony hatását tapasztaljuk: gyulladáscsökkentő, enyhíti a puffadásos tüneteket, és segít eltüntetni az acnét az arcbőrünkről.
Célunk, hogy dzsúszainkkal mindenki a lehető legegyszerűbben juthasson a legkiválóbb tápanyagokhoz. Gondoskodni szeretnénk róla, hogy rohanó világunkban is elérhető legyen az egészséges élethez nélkülözhetetlen zöldségek és gyümölcsök éltető ereje, egy palackba préselve.