×
Életmód

Fehér Anna több mint borszakértő!

Incze-Dusík Bori

Ő a bor szerelmese! A fashion reggeliken nem csak a finom italokért volt felelős. Sziporkázó humorának köszönhetően mindig meg is nevettetett minket. Az ősz fontos időszak számára, hiszen ez a szüret ideje, mely végre kézzelfoghatóvá teszi a Koch Borászat csapatának kitartó és szorgalmas munkáját. Ismerjétek meg Fehér Annát!
 

Anna, mikor lettél szerelmes a borba? A szőlővel kezdődött? 

"Gyerekként a nagyapám sokszor kivitt magával a szőlőbe. Bekapcsolódhattam a munkába, láttam, hogy él a szőlő, miként lesz a bor. Még mindig a nyelvem hegyén érzem a murci ízét." - Megkockáztatom, ezt a pár mondatot már jól ismerhetik azok, akik borról szóló interjúkat olvasnak. Nos, én nem voltam ilyen. Nem volt pirospozsgás, kérges kezű nagyapó, se ódon pincék hidege, se hajdani szüretek emléke. 18 éves koromig nem foglalkoztam borral komolyabban, az én történetem később kezdődött mint az átlagé, ugyanakkor most már 12 éve folyamatosan tart. 
 

A bor az igazi dolce vita nedűje. Hogy alakult ez ki? 

 A bor egyszerre az egyik legrégebbi szakrális italunk, másrészt egy felejthetetlen este elengedhetetlen kelléke. Komplex történet, sok tényezővel. Mindazonáltal  manapság bort inni, ahhoz érteni, sikk és divat is egyben, amivel egyáltalán nincs semmi gond. Sőt! Szeretném, ha egyre több péntek esti üzenet kezdődne így: „Este elmegyünk borozni? Szigorúan csak egy pohár!" (Nyilván nem egy lesz, de ez egy másik történet.)

Mesélj nekünk kicsit az utadról is, mióta dolgozol Koch Csabával? 

15 éve ismerjük egymást, lassan 5 éve dolgozunk együtt. Többnek tűnik… Mi egyszerre vagyunk nagyon egyformák és nagyon különbözőek, ez teszi a közös munkánkat produktívvá és izgalmassá. Csabát tartom az egyik legtehetségesebb hazai borásznak, nagyon precíz és alapos. Elképesztően jól kóstol, szeretek tőle tanulni. Nem szoktunk egymás mellett unatkozni, hosszú távban gondolkodunk a közös munkánkat illetően. Egyszer valaki azt mondta, mi megérdemeljük egymást. Nos, ezzel maximálisan egyet tudok érteni. 

 

Számos versenyen vettél részt, és számos versenyt meg is nyert a Koch Borászat az utóbbi években. Melyikre vagy a legbüszkébb? 

A borversenyek mindig izgalmasak, kezdve attól, hogy mikor melyik bor induljon, maga a verseny, és persze az eredményhirdetés. Ha a borászatunkról van szó, akkor most az Országos Borversenyt tudnám kiemelni, aminek a helyszíne Kecskemét volt, és mi lettünk a legeredményesebb borászat. Szervezőként a 2019-es Bács-Kiskun Megye Bora borverseny a szívem csücske, aminek szakmai referense lehettem. Nagyon klassz bírálókkal dolgozhattam együtt, és olyan borok lettek a befutók, amik igazán megérdemelten győztek, és hűen tükrözik megyénk borstílusait. 

Nagyobb az igény a magyar borokra? 

Azok a borok, amik ma divatosnak mondhatóak - legyen szó az Irsai Olivérről vagy a rosékról -  az esetek nagy többségében magyarok. Ha külföldi borokról van szó, nem tudunk ilyen egységes képet kapni, hiszen az nyilván sokkal inkább tagolt. Nem azért választ valaki külföldi bort, mert az nem hazai, hanem mert adott stílust keres, szeret: champagne-t, proseccot, barolot, portóit stb.

Mitől jó egy bor? 

Csaba azt szokta mondani, minden bor jó, ami a fogyasztó örömére szolgál. Én azzal egészíteném ki, hogy egy igazi bor először is technológiailag teljesen rendben kell hogy legyen. A borhiba hiba, nem pedig a kézművesség hozzáadott értéke. Ha romantikusabb vizekre akarunk evezni, akkor azt mondanám, az az igazán jó bor, amit ha most arra kérlek, hunyd le a szemed, és emlékezz rá vissza, akkor újra éreznéd az ízét a szádban. Ezt hívjuk borélménynek. Gyűjtsünk belőle jó sokat!

A Koch Borászat kecskeméti boltjában nemcsak Koch borokat lehet találni, hanem számos más márkát is. Hogyan válogatod őket össze? 

A hangsúly a régión van, fontosnak tarjuk, hogy itt, az Alföld szívében elérhetőek legyenek az ismert, és kevésbé ismert kunsági és hajós-bajai pincészetek borai. A többi borvidék egy-egy pincészettel van képviselve, őket egyesével, személyes tapasztalatok alapján választottuk ki. Igyekszem követni, ugyanakkor amennyiben lehetséges, alakítani is a borfogyasztási trendeket. Nagyon szeretek személyesen bort ajánlani, olyat, ami valóban a vásárlóm ízlését tükrözi. Lassan 5 éve nyitottunk, de még soha senki nem jött vissza azzal, hogy rossz bort vásárolt nálunk. Borzasztóan hálás vagyok, hogy ilyen nagyszerű borászokkal, kiváló borokkal dolgozhatunk együtt.

Tanulni kell bort inni? 

Én mindig mindenkit meg szoktam nyugtatni, hogy senki sem egy barrique sauvignonnal kezdi a boros pályafutását. Fiatalként mindenki iszik gagyi borokat, ez egy kori sajátosság, amin túl kell esni. Ezt követően azonban a nyitottságot javaslom, igyekezzünk a lehető legtöbb bort megkóstolni, hogy minél inkább kitáguljon előttünk a borok világa. Ezt követően tudunk tovább fejlődni a saját irányunkba, és nem baj, ha nem ugyanazt a stílust preferáljuk 30 és 50 évesen. Maradjunk kíváncsiak, ez által tanulhatunk a legtöbbet. 

 

Vannak női borok? És mitől nőiek? 

Ezzel a női borok témával a világból is ki lehet kergetni. Nincsenek nemek szerint készített borok! A kontyalávaló kifejezés pedig legtöbbször valamilyen édes bort jelent, és  nem alaptörvény, hogy a nők kedvence lehet csak. Ha rajtam múlna, az igazi női bor egy tradicionális pezsgő lenne, mert a nők, akik anyák, társak, testvérek, barátok, kollégák egyszerre, ők minden nap pezsgőt érdemelnének!
 

Neked mi a kedvenc borfajtád? 

Mindegyik. Is. A viccet félretéve, én most abban az életszakaszban vagyok, amikor a kadarkáért rajongok, és igyekszem a lehető legtöbb stílussal megismerkedni a fajtát illetően. De hála az égnek, mindig mást kívánok meg, legyen tél vagy nyár, vagy adott ételhez keresek bort. Elég nagy szerencse, hogy egy borkereskedést vezetek! 

 

Ha valaki meg szeretné ismerni a borokat, van lehetősége nálatok? Vannak esetleg eseményeitek, melyeken részt lehet venni? 

Havonta egy-két alkalommal vannak borkóstolóink, ahol a saját vagy a velünk együtt dolgozó borászok mutatkoznak be. Ezek minden alkalommal nagyon népszerűek a vendégeink körében. Ezenfelül a kóstolótermünkben van lehetőség egyéni, családi, céges borkóstolók rendezésére is, sőt most indult el a házhoz megy a borkóstoló sorozatunk, aminek keretében én megyek a megrendelőhöz, és tartok kóstolót az általa kiválasztott helyen. Vannak még Hirös Gasztroszínház estjeink is, itt a borkóstolót színházi körülmények közé visszük. Szó mi szó, Kecskeméten, aki érdeklődik a borok iránt, annak találni fogunk programot nálunk! 

www.kochborhazkecskemet.hu

Termékek

Príma élelmiszer áruház

Koch Olasz Módi Cuvée száraz fehérbor 0.75l

1699Ft

Príma élelmiszer áruház

Kvaszinger Tokaji Birtok Furmint száraz fehér bor 13% 0.75l

2499Ft

Príma élelmiszer áruház

Lelovits Villányi Olaszrizling száraz fehérbor 12% 0.75l

1799Ft

Príma élelmiszer áruház

Frittmann kunsági rosé cuvée 12% 0,75l

1499Ft

Príma élelmiszer áruház

Koch Cabernet Sauvignon száraz vörösbor 14% 0.75l

1449Ft