×
Életmód

Kávé egy kis boldogsággal fűszerezve

Gál Orsolya

Van, aki erősen, feketén szereti. Mások szívesebben isszák lágyabban, tejjel. Vannak, akik különféle fűszerekkel bolondítják meg mindennapi függőségünket, a kávét. Egy biztos, sokan egy csésze kávéval indítjuk a napot, és ezzel próbáljuk kiverni fejünkből édes álmaink utolsó foszlányait. Ezúttal a Cafe Frei kávézóba tértünk be egy kis kóstolásra. 

Ha a Frei kávézó kínálatát böngésszük, azzal szembesülhetünk, hogy soha sehol nem láttunk még ennyiféle kávét. Számtalan különlegesség csábítja a vendégeket, és az igazi kávérajongóknak bizony nem könnyű a választás. 

- Nagyon fontos, hogy ide, a Frei Kávézóba kis farmokról érkeznek a különféle kávéfajták. Száz százalék arabica kávét használunk. A jó minőség egyik kulcsát a kávé hazájában kell keresni, ott, ahol termesztik, leszedik, válogatják – magyarázta Fülöp Alexandra, a kecskeméti Cafe Frei főbaristája.  

Egyáltalán nem mindegy, hogy a világ melyik részén termett az a kávébab, amiből készül a kávé. Éppen úgy, ahogyan az sem, hogy a szőlőszem melyik hegy lankáin sütkérezett, mielőtt palackba zárták az abból készült bort. A szőlőhöz hasonlóan a kávécserjének is rengeteg típusa létezik, csak az arabica fajtából négyszázfélét tartanak számon. De nem csak a kávébabon, hanem a pörkölésen is nagyon sok múlik. 

- Kétfajta pörölést alkalmazunk, egy világosabbat, ami citrusosabb, lágyabb ízvilágú, és egy sötétebb pörkölést, ami kesernyésebb, testesebb ízt eredményez. Sok múlik a pörkölésen is, éppen ezért a Frei kávézóknak saját pörkölőüzemük van, ahol egy olasz mester irányításával dolgoznak – tudtam meg Alexandrától. 

A Cafe Frei pultján álló, aranyszínben pompázó, olasz kávéfőző nem csak egy mutatós masina, hanem egy tökéletes eszköz ahhoz, hogy kicsalogassuk az ízeket a kávéból. Ez magas nyomáson préseli át a 86-92 Celsius fok közötti vizet a kávéőrleményen. De a tökéletes kávé elkészítése bizony tudomány, hiszen az sem mindegy, hogy mekkora a szemcseméret. Vannak például olyan arab kávék, amiket púderfinomságúra kell őrölni.  Sőt, az sem mindegy, mennyi idő alatt folyik le a víz, ugyanis ha túl gyorsan, akkor híg lesz a kávé, ha sokáig csordogál, akkor megégeti az őrleményt a gép. 

- Az olasz kávéfőző mellett nagyon sokféle technikát használunk. Van például egy japán kávénk, aminek a lényege a lassú csepegtetés. Így az aromák, az ízek jobban kibontakoznak. Népszerű eljárás most a cold brew technikája is, ami azt jelenti, hogy hűtőben vagy szobahőmérsékleten 10-12 órán keresztül állni hagyjuk a kávét egy szűrőben. Így, hidegen áznak ki belőle az ízek. Olyan kávénk is volt már, amihez ezt a módszert használtuk. Minden kávé nagyon sok kísérletezés és tesztelés után kerül a fogyasztók asztalára, hogy a lehető legjobb minőséget, a legharmonikusabb ízvilágot élvezhessék vendégeink. 

Akik az ízesítésről és a fűszerek mesteri kombinációjáról mindent tudnak, azok a baristák. Alexandra négy éve dolgozik a Frei kávézóban, de minden egyes alkalommal, amikor megérkezik az új alapanyag, alig várja, hogy megkóstolhassa a legújabb kávét. Hivatása igazi szenvedély számára. Bár minden új kávét kipróbál, de a kedvence mégis évek óta ugyanaz. 

- Amikor először beléptem egy Frei Kávézóba mint vendég, a tokiói csokis málna volt az, amit megkóstoltam, és nekem azóta is ez az egyik nagy kedvencem. A másik pedig a szafari espresso, amivel az egész családot megfertőztem, otthon nálunk mindenki ezt issza. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy barista vagyok, nem vagyok egy feketekávé-rajongó. Nagyon szeretem tisztán megkóstolni, de utána nekem kell bele egy kis tej, úgy szeretem igazán. 

A Frei kávézóban nagyon sok olyan kávé van, ami meglepetést okozhat még a legnagyobb kávérajongóknak is. Az egyik ilyen a dohánykávé, ami a baristák 2007-es világbajnokságának győztese lett.

- A vásárlók egyik kedvence évek óta ez a kávé. Almareszelékbe áztatják a pipadohányt, majd ebből főznek egy krémes esszenciát. A kávészemeket ebbe forgatják bele, hogy átvegye a különleges ízt és illatot. Egy kicsit füstös, almás ízvilága van. 

A kóstolást természetesen nem hagyhattam ki én sem, hiszen magam is igazi kávérajongó vagyok. Az egyik frissítő, amit Alexandra készített nekem, a legújabb, limitált ideig, csupán egy hétig kapható, a Föld kávéja nevet viselő különlegesség volt. 

- Nem beszélni kell a természet megóvásáról, a környezetvédelemről, hanem cselekedni! Erről szól a Földünkért világnap, amit 25 éve indítottak el a legnagyobb természetvédelmi szövetségek. A Cafe Frei erre az alkalomra készített egy egészen különleges kávét, a zöldteás agávékávét mandulatejjel. Ezt csupán egy hétig, a Földünkért világnapig, október 21-ig lehet megkóstolni nálunk.

Ahogyan a divat is változik az évszakokkal, úgy a kávézási szokásaink is átalakulnak egy kicsit szezononként. Amikor beköszönt a hidegebb időjárás, más fűszerezésű kávékra, szegfűszeges, ánizsos, kakaós ízvilágra vágynak a kávézó vendégei. A Föld kávéja után egy olyan különlegességet kóstoltam meg, ami egy kicsit átmenet a nyárból az őszbe. Azonnal felcsillant a szemem, amikor megláttam a tölcsérpohárban kínált kókuszkávét.

- Ez egy mogyorós, kókuszos kávé, aminek egy kis kurkuma és rózsaszirom van a tetején. A tölcsért úgy alakították ki, hogy egy órán keresztül nem ázik át. Ez a kávénk a hölgyek szerint igazi boldogságbomba – árulta el Alexandra. 

A tölcsér, aminek a szélét bőségesen bevonták aranyló kókuszreszelékkel, igazán finom kávét rejtett. A boldogság receptjébe pedig nem csupán rózsaszirom került, hanem egy jó adag mennyei csokoládé is, amivel belülről bevonták a tölcsért. Kihagyhatatlanul finom különlegesség, amivel megédesíthetjük az őszi napokat! 


Fotók forrása Frei Kávéház Malom Központ!