×
Gasztro

A csoki, ami meghódította a világot

Gál Orsolya

A spanyol hódítók még nem tudhatták, hogy az aztékok különleges kincse, a kakaó egyszer meghódítja a világot. A kakaóbabot egykor az istenek eledelének tartották, majd fizetőeszközként használták, később pedig gyógyítottak vele. Hosszú út vezetett addig, míg elkészülhetett az első táblás csokoládé. A történet kontinenseken és évezredeken ível át. 

A kakaóbab nem más, mint egy trópusi fa gyümölcse. Latin neve theobroma cacao, ami magyarul annyit tesz: az istenek eledele. A kakaó története 3000 évvel ezelőtt kezdődött. A maják isteni adományként tekintettek rá, és különleges becsben tartották. A kakaófa gyümölcsét a napon szárították ki, majd a magokat megpörkölték és összetörték. Az így kapott masszát vízben feloldották, és addig öntögették egyik edényből a másikba, amíg az habos nem lett. Így készült az első kakaós ital. 

A maják keserű kakaóitalát az aztékok már vaníliával és mézzel édesítették. Észrevették, hogy a kakaó élénkítő hatással van a testre és a szellemre. Afrodiziákumnak tekintették, sőt természetfeletti erőt tulajdonítottak neki. A kakaóbab olyan értékes lett, hogy az aztékok fizetőeszközként használták. 

Gyógyításra is használták

Európa az 1500-as években ismerte meg a kakaót, amikor a spanyol hódítók elindultak az Újvilágba. 1519-ben, amikor a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma egy xocolatl nevezetű itallal kínálta Hernán Cortés konkvisztádort. A fűszeres ital alapanyagai a következők voltak: kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt. Amikor Cortés az aztékok földjéről visszatért hazájába, elkezdte terjeszteni az italt, ám a receptet titokban tartották. 

A kakaót Európában először inkább gyógyszernek tekintették. Általában valamilyen gyógykezelés részeként alkalmazták. Használták a megfázás és köhögés ellenszereként, a termékenység fokozására, valamint az immunrendszer erősítésére is. Emellett úgy tartották, hogy agyserkentő hatása van, és a depresszióban szenvedőkre is jó hatással van. 

Elkészült az első táblás csokoládé

A csokoládéital az 1700-as években vált egy szélesebb réteg számára is elérhetővé, ekkor a csokoládéházak éppoly népszerűek voltak, mint a kávéházak. Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. 

A kakaó felhasználásában az igazi áttörést egy holland feltaláló hozta el. Conrad Johannes van Houten 1828-ban a sajtológépe segítségével a kakaóbabból ki tudta vonni a vajtartalmat, így szétválasztotta a kakaóvajat és a kakaómasszát, ez utóbbit pedig porrá őrölte. A kakaósajtoló géppel tökéletes, szilárd csokoládé készülhetett. Az elő csokoládészelet 1847-ben született, az első tejcsokit pedig 1876-ban a svájci Nestlé fivérek készítették. 

Világmárkák és csokoládémanufaktúrák

A 20. század elejéig a csokoládé a gazdagok kiváltsága volt, ugyanis rendkívül magas volt az ára. 1900 körül a csokoládé két fő összetevőjének, a kakaónak és a cukornak az ára visszaesett, így a csoki egyre többek számára vált elérhetővé. Hazánkban a II. világháború után csak igen szerény választékban készült csokoládé, azok is nagy állami gyárakban. 

A rendszerváltás után hazánkat is elárasztották a külföldi márkák, a világ minden részéről érkeztek különleges csokoládék. Az utóbbi években pedig már nálunk is több tucatnyi csokoládémanufaktúra jött létre, melyeknek köszönhetően igazi különlegességeket kóstolhatnak a mennyei desszert rajongói.

Tudtad-e? 

- A berlini Robert Lindt különböző alapanyagokkal és a főzési idővel kísérletezett, hogy lágyítsa, finomítsa a csokoládét.
- Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester 1868-ban hozta létre a csokoládégyárát Pesten. 
- Gerbaud Emil 1886-ban alapította a csokoládégyárát, amely elsősorban bonbonokat gyártott. Ő találta fel a konyakos meggyet is. 

Mindenképpen látogass el Cadeau Bonbon manufaktúrába a P1 emeleten!