×
Gasztro

A sütőtök a kedvencünk!

Rebi

A sütőtök a kedvencünk! Mindig is az volt! Jöhetettt minden mennyiségben, ősszel, télen, BÁRMIKOR!

Az egyik legfinomabb tökféle. Száz- és száz módon lehet elkészíteni! Levesen kívül lehet kenyérbe, tésztába tenni, édesen és sósan is készíthető. 

Ősszel a sütőtök krémleves, sütőtök lepénnyel nyitja a szezont!

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

Főzőtejszín

Bors 

Szerecsendió

Tökmagolaj

Olíva olaj

1 kis fej hagyma 

Bio zöldség leveskocka a dm drogerie-ből


A lepényhez

1/4 kg sütőtök

10 dkg félfogós liszt 

2 tojás

Bors

Szerencsendió 


A leveshez a tököt felkozkázzuk. A felaprított hagymát megfuttatjuk egy kis olajon, hozzádobjuk a tököt. Egyszer-kétszer megkeverjük, aztán hozzáadunk 1 liter vizet (aki nem szereti a nagyon sűrű krémlevest, adjon hozzá több vizet).

Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Amikor felforrt a leves, adjunk hozzá egy leveskockát, keverjük el, vegyük vissza a lángot, és hagyjuk kb. 15 percig főni, amíg megpuhul a sütőtök. 

Amikor megpuhult, vegyük le a tűzről, reszeljünk bele ízlés szerint szerecsendiót, és botmixerrel krémesítsük. 

A végén keverjünk hozzá 2 evőkanál főzőtejszínt és csepegtessük meg tökmagolajjal.


A lepényhez reszeljük le a sütőtököt, és futtasuk meg egy kis olajon, hogy színt kapjon. Nem baj, ha kicsit megpirul. Ezután tegyük félre hűlni egy kicsit. Utána keverjük össze a tojásokkal, liszttel és fűszerekkel. Itt is kedv szerint ízesítsünk, hiszen nem mindenki szereti a sok fűszert. 

Egy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk egy evőkanál olajat, és öntsünk bele egy jó adagot a keverékből. Mintha egy vastagabb palacsintát sütnénk. Amikor megjelennek a buborékok, ideje megfordítani. 


Jó étvágyat!


Ajánljuk: