×
Gasztro

Befőztél már? 

Anikó

Nincs is jobb időszak a befőzésre, mint az ősz. Szerintünk pedig az őszi gyümölcsökből vannak a legfinomabb kompótok és lekvárok!

Szilva, körte, alma, tök - csak a jéghegy csúcsa! A fahéj nagy kedvelőiként most egy fahéjas szilvás lekvárt, jobban mondva “powidlt” tanítunk meg neked elkészíteni!

A “powidl” nem jelent mást, mint nagyon sűrű szilvalekvárt. Első ránézésre koromfekete, és a kanál is beleáll, de nagyon finom. A fahéjas változat egy kis ünnepi csavart ad a lekvárnak, ami tökéletes palacsintába, tortára, vagy csak úgy - vajaskenyérhez, kalácshoz. 

Hozzávalók kb 5-6 dl lekvárhoz:

2 kg érett szilva (minél érettebb, annál édesebb lesz). 

Elkészítés

A szilvát alaposan megmossuk, kiszedjük a magokat. Beletesszük egy lábasba. Mérsékelt tűzön elkezdjük főzni. 

30 percig hagyjuk főni, itt-ott megkavarjuk, nehogy odakapjon az alja. 

Ezután maradjunk a közelben, és kevergessük sűrűbben. Körülbelül 2 órába telik, amíg a lekvár igazán sűrűvé válik . A végén hozzáadunk egy mokkáskanál fahéjat. 

Ezután gyorsan kifőzött, csatos vagy csavaros tetejű üvegekbe kell tölteni a lekvárt, és 15 percre a fejére állítani.

Hagyjunk egy kis kóstolót a családnak és magunknak is, szigorúan minőségellenőrzés céljából! :)

Először főzöl be? Akkor neked ezt a könyvet ajánljuk: