×
Gasztro

Glögg, a svéd forralt bor

Incze-Dusík Bori

Este már igazán hideg van, de még messze a karácsonyi vásárok időszaka. Egyre nehezebben hagyjuk el a kanapét, a pokrócunkat és forró italunkat. 

Cseréljük le valamelyik este a teát vagy a forró kakaót egy finom svéd italra. Hívjuk át a barátokat, és élvezzük az életet, pokrócba kuckózva, közösen, kint a teraszon. 

Glögg, a svéd forralt bor

Hozzávalók

  • 2 üveg vörösbor
  • 2-3 dcl akvavit (vagy édes pálinka, vagy vodka)  
  • egy darab szárított gyömbér 
  • 2 rúd fahéj 
  • 12 darab szegfűszeg

1 evőkanál kardamommag

  • 3 narancs héja 
  • 2 dl mazsola
  • 150 gramm cukor 

Tálaláshoz

  • mazsola és mandula

Elkészítés:

Keverjük össze a fűszereket, és öntsük fel akvavittel, hogy ellepje őket. Légmentesen zárjuk le, és legalább egy napig hagyjuk pihenni. 

Öntsük egy lábasba a vörösbort, és adjuk hozzá a cukrot (mennyisége ízlés szerint módosítható). Adjuk hozzá a fűszerkeveréket, és tegyük bele a többi összetevőt is. 

Kevergessük  kb. 30 percig, de ne hagyjuk felforrni! 

Hagyjuk kissé kihűlni. A bögrékbe szórjunk mazsolát és mandulát, ezután öntsük fel a borral! 


Skål, kära vänner! - vagyis Egészségünkre, drága barátaink!