×
Inspiráció

A férfiak szentélye – borbélyszalon a Malomban

Gál Orsolya

Egy különleges hely, ahová nők csak indokolt esetben léphetnek be. A férfiak szentélye a Barber Shop Budapest kecskeméti borbélyszalonja, ahol igazi klubhangulat várja a vendégeket. Az alapítók, a Gellei család férfi tagjai gyermekkorukból hozzák magukkal a szakma szeretetét. A Barber Shop hálózat ötlete Ausztráliában vetődött fel bennük. A borbélyszalonok történetéről az egyik tulajdonost, Gellei Andrást kérdeztük. 


- Egyértelmű volt számodra és a testvéreid számára a pályaválasztás? Gyerekként már ott sündörögtetek édesapátok mellett a fodrászatban, és figyeltétek, hogyan dolgozik?

- Természetesen! Mint ahogy édesapám és a két testvére is nagyszüleim fodrászszalonjában nőttek fel, úgy én is a két testvéremmel követtük a példájukat apukám szalonjában, Budapesten, a Bartók Béla úton. Így már mindent tudtunk a fodrászatról, még mielőtt elkezdtük volna az iskolát. Még fodrásztanulóként elindulhattam egy országos versenyen, ahol jogot nyertem arra, hogy a válogatott kerettel részt vehessek Washingtonban, a világbajnokságon. Én voltam minden idők legfiatalabb versenyzője - idézte fel pályája indulását Gellei András. 

- Hogyan kezdődött a Barber Shop hálózat története? Miért döntöttetek úgy, hogy hazánkban elsőként létrehoztok egy ilyen hálózatot?

- A 2000-es évek elején Ausztráliába vetett a sors, és Melbourne-ben saját üzletet nyitottam, ahol együtt dolgoztam Dávid testvéremmel. Azt tapasztaltuk, hogy ott nagyon népszerűek a régi, old school stílusú barber szalonok. Amikor testvérünk, Áron is követett minket Ausztráliába, úgy gondoltuk, hogy mélyebben megismerjük ezeket a szalonokat. Áron több helyen is elhelyezkedett, hogy tapasztalatot szerezzen. Úgy gondoltuk, hogy itthon is barber szalonokat kellene nyitnunk, kamatoztatva a családi múltat és tudást. 2014-ben hazajöttem, és édesapámmal, aki közben otthon már kialakított egy szalont, megnyitottuk az első, itthon újdonságnak számító Barber Shopot. 


- A Barber Shopok olyan különleges helyek, ahová nők csak indokolt esetben léphetnek be. Ez bizony a férfiak szentélye. Mi mindenben különbözik még a Barber Shop egy fodrászattól? 

- A Barber Shop Budapest védjegye a férfiklub-jelleg. A célunk az volt, hogy egy olyan helyet hozzunk létre a férfiak számára, ahová kikapcsolódni járnak. Arról beszélgethetnek, amit egy nő jelenlétében inkább nem tesz egy férfi, és elengedhetik magukat egy pohár ital mellett, mindeközben kiemelkedő borbélyszolgáltatás részesei lehetnek.

 

- A tanítás is fontos része az életeteknek. Milyen képzéseitek vannak? 

- Az oktatás fontos szerepet tölt be az életünkben, és ezáltal a Barber Shop Budapest hálózatán belül is. Férfifodrász, borbély és fodrász OKJ-s képzéseket indítunk, továbbképzésekre is lehetőség van nálunk, valamint folyamatosan szemináriumokat, bemutatókat és oktatást tartunk a hálózatunkban dolgozó borbélyaink számára is. A legfontosabb a fejlődés lehetőségét biztosítani, az utánpótlást felkészíteni, valamint a professzionális minőséget fenntartani és fejleszteni. Így tudunk tökéletes szolgáltatást nyújtani a vendégeink részére. Ahhoz, hogy hitelesek tudjunk maradni és építsük a jövőt, a múltra is oda kell figyelni, ezért édesapám riportot készített a ma még élő borbély legendákkal, hogy átvehessük az élettapasztalataikat.


- A Barber Shopok mellett van egy múzeumotok is. Honnan gyűjtöttétek össze a kollekció darabjait, és mi a célotok ezzel a különleges tárlattal? Milyen érdekességekre bukkanhatunk a gyűjteményben? 

- A múzeum kincseit édesapánk, id. Gellei András gyűjtötte össze. Hosszú utánajárások, alkudozások, és komoly restaurálási munkálatok után sikerült egy akkora kollekciót összegyűjteni, ami már be tudja mutatni a borbélyság teljes történetét a kezdetektől napjainkig. Számos berendezési tárgyat, kelléket, dokumentumot szereztünk be és állítottunk ki, melyek segítségével bepillanthatunk a régi borbélyvilágba. Olyan különlegességeket is bemutatunk többek között, mint az 1902-ben készült eredeti Koken barber chair, amelyből a világon összesen tíz darab létezik. A múzeumi tárlatvezetés célja, hogy a fodrásztanulókat megismertessük a borbélyság történetével. Lehetőséget nyújtunk számukra, hogy kézbe vegyék a régi kellékeket, megtanulják a régi borotva fenését kövön, szíjon, fenőfán, természetesen segítséggel. 

 

- Most már a Malom központ vásárlói is részesei lehetnek a Barber Shopok hangulatának. A kecskeméti szalonban két tanítványotok fogadja a vendégeket. Miért pont rájuk esett a választás? 

- Nagy örömmel vettük, hogy lehetőséget kaptunk a Malom Központtól, hogy bemutathassunk tradicionális borbély üzletünket és szolgáltatásainkat. Valent Zsolt és Tóth Dániel régóta nyomon követik, és tökéletesen elsajátították, amit a Barber Shop Budapest nyújt vendégei részére. Ők át tudják adni azt a tradíciót és klubhangulatot, amiért a férfiak szeretnek borbélyhoz járni.