×
Inspiráció

Játékos mindennapok

Szabadkai Anna

"A gyerekkori játékok boldog és értelmes felnőtteket eredményeznek."

Amikor egy gyerek tárgyakat fogdos, akkor a tapintás közben a kéz keres kapocsolatot az aggyal és az agy is a kézzel. Ennek a legjobb módja a játék.

Akár hiszed, akár nem, kisgyermekkorban minden, ami játékosan történik, észrevétlenül fejleszti a gyermekedet. Amikor tésztát pakol egyik tálból a másikba, amikor a tenyerével festékfoltot ken szét egy papíron, amikor autókat tologat, amikor tornyot épít könyvekből, amikor játékból elkészíti a kávédat. Minden folyamatban tapasztalatokat szerez, tanul, feldolgozza a benne lévő feszültségeket, kísérletezik az őt körülvevő világgal. Játék közben megtanulja a társas kapcsolatok alapvető szabályait (játék elkérése; türelem, hogy megvárjam, amíg megkapom; megosztani másokkal; hogy irányító lesz a játékban vagy képes lesz az irányított szerep vállalására is), és még azt a végtelenül egyszerű, de mégis nehéz dolgot, hogy mindennek helye van.


Amikor ezt az átszellemült játékállapotot tapasztalod a gyermekednél, a legtöbb, amit tehetsz, hogy nem zökkented ki belőle, hanem figyeled és élvezed azt, hogy  tapasztalásainak részese lehetsz. Ha képes vagy csendben figyelni, és hagyni tapasztalni, sokat megtudhatsz gyermekedről. Az önálló próbálkozásokkal olyan tapasztalatokra tesz szert, amit nem tudsz megmutatni neki, nem tudod elmagyarázni.

A tapasztalás tanító erejével semmi sem tud versenyezni.

Tudod honnan ismered fel, hogy a játék jó? Onnan, hogy öröm van benne!

Milyen a jó játék? Olyan, ami előhívja gyermekedben a kísérletező kedvet, a kreativitást, a kíváncsiságot. Amihez ő maga is találhat ki újabb és újabb funkciókat. 

Mi az, amit kerülj: azt, amit csak egy dologra lehet használni, mert hamar unalmas lesz, azt ami nagyon színes, mert a fantáziája ennél többet tud, azt, amit te magad is egyszerűen meg tudsz csinálni otthon.

www.ötpötty.hu

Termékek

Regio Játék

Geomag Color 35 darabos készlet

6595Ft

Regio Játék

Fa vár tartozékok nélkül

19995Ft

Regio Játék

Fa gyöngyfűző készlet dobozban - nagy

2495Ft

Tchibo

Petanque

5495Ft

Brendon Babaáruház

LEGO DUPLO Cargo Train 10875 építőjáték

36990Ft