×
Inspiráció

Karácsony a világ körül

Gál Orsolya

Karácsony a világ körül - szánhúzó ausztrál kenguruk, cipődobáló csehek, és pudingot kavargató angolok

Vajon a világ más részein hogyan ünneplik a karácsonyt? Ki hozza az ajándékokat, és milyen hiedelmek kapcsolódnak a szeretet ünnepéhez? Nézzünk körbe a nagyvilágban, hogy hol milyen szokásokkal találkozhatunk karácsonykor? 

Ausztráliában a hagyomány szerint a Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza, de mivel ott karácsony idején éppen tombol a nyár, a nagyszakállú gyakran szörfdeszkával érkezik. Az otthonokat rendszerint a Christmas Bush nevet viselő őshonos növénnyel díszítik fel fenyőfák helyett. Sok család a tengerparton tölti az ünnepet, és ott piknikeznek vagy grillpartit rendeznek.


A finnek szerint náluk lakik az igazi Télapó, méghozzá Rovaniemi városában, ahová a gyerekek a világ minden tájáról küldenek neki leveleket. A Télapó a finneknél nem titokban, a sötétség leple alatt érkezik, hanem fényes nappal besétál a házakba, és azt kiabálja hangosan, hogy: laknak itt jó gyerekek? December 24-én délben Finnország korábbi fővárosában, Turkuban kihirdetik a karácsonyi békét, hogy semmi rossz dolog ne zavarhassa meg az ünnepet. A családok az ünnep előestéjén rakott krumplit, lazacot, sonkát és rizskását esznek, náluk ezek a hagyományos fogások.

Csehországban az eladósorban lévő lányok december 4-én cseresznyefaágat helyeznek a vázákba. Úgy tartják, ha karácsonyig kivirágzik, a következő évben készülhetnek az esküvőre. Egy vicces szokást is őriznek. Karácsonykor az egyedülálló nőknek a bejárati ajtónak háttal, a fejük felett hátra kell dobniuk egy cipőt. Ha a lábbeli a sarkával az ajtó felé landol, akkor a következő évben is a szinglik táborába fognak tartozni, ha viszont az orrával, akkor a lány a következő évben férjes asszonnyá válik.

A szlovákok loksát – mákos öntött tésztát – készítenek karácsonyra, amit a családfő egy erőteljes kézmozdulattal a plafonhoz vág. Úgy tartják, hogy minél jobban tapad a tészta a plafonra, annál bőségesebb termés várható a következő évben.

Portugáliában az ünneplés a Consoada nevű bőséges reggelivel veszi kezdetét. Mindig kerül az asztalra főtt tőkehal káposztával és burgonyával, illetve néhány vidéken polip rizzsel. Karácsonykor eggyel több személyre terítenek, így emlékeznek azokra a szeretteikre, akik már nem élnek.

Az ukrán családok pókhálót rejtenek el a fán. Aki megtalálja, azé a jó szerencse. A hagyomány szerint ugyanis egy szegény asszonynak nem volt pénze díszekre, ám egy apró pók reggelre ezüstös hálóval fonta be és ragyogóvá varázsolta a karácsonyfát.

Svédországban szinte minden fa alatt ott van Jolklappar, egy szalmából készült kecskebak is az ajándékok mellett. A neve karácsonyi zörgést jelent, ami arra a régi szokásra utal, ami szerint az emberek megzörgették azoknak a kapuját, akiket meg akartak ajándékozni, majd az ajándékokat átdobták a kerítésen és elfutottak.

Angliában egy régi hagyomány szerint a család minden tagjának meg kell kevernie a karácsonyi pudingot, méghozzá az óra járásának megfelelő irányba, közben pedig kívánnak valamit. Náluk a Mikulás hozza az ajándékokat. A gyerekek levelet írnak a nagyszakállúnak, amit bedobnak a kandallóba, így juttatják el kívánságaikat az Északi-sarkra.

Olaszországban vidékenként eltérő módon ünneplik a karácsonyt. Északon a Télapó jutalmazza meg a jó gyerekeket, de van, ahol már december 13-án, Lucától megkapják az ajándékokat. Főként Rómában elterjedt szokás, hogy egy Befana nevű, seprűnyélen közlekedő, jóságos boszorkány osztja szét a csomagokat.

A görögöknél számtalan legenda és babona kötődik a karácsonyi ünnepkörhöz. Azt tartják például, hogy a Föld mélyén gonosz manók élnek, akik év közben azzal vannak elfoglalva, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék. Karácsonykor azonban feljönnek a földfelszínre, hogy az embereket bosszantsák. Csupán a tűzzel lehet őket távol tartani, mivel attól nagyon félnek, ezért a házi tűzhelyben a láng nem aludhat ki az ünnep alatt.