×
Inspiráció

Szerezzünk be szobanövényt

Incze-Dusík Bori

Gondolkodtál már azon, hogy miért van minden irodában szobanövény? Tudtad, hogy nem csak a levegőt tartják tisztán, de jó kedvre is derítenek? A decorum.hu ügyvezetőjével, Kiss Tamással, beszélgettünk a növények iránti szeretetéről, és arról, hogy miért fontos, hogy legyekkel vegyük körül magunkat. 


Hogyan jött a növények iránti szereteted?

A gimiben biológia szakos voltam, és humán szakos érdeklődésű. Az osztályból a jobbak orvosira mentek, én a Kertészeti Egyetemet választottam. Nem bántam meg! Máig érdekel, szeretem a kétkezi munka részét, a föld és az üvegház illatát, az eredmény látványát, a megrendelő örömét.

 

Miért fontosak a növények az irodákban?

Mindenki tudja, hogy megkötik a széndioxidot, miközben oxigént bocsátanak ki. Növelik a páratartalmat, pozitívan hatnak a hangulatra, oldják a stresszt. Genetikailag bennünk van a zöldek szeretete. Ma a biofíl iroda még trendi is lett. Fontos szemponttá vált, hogy a dolgozók jól érezzék magukat a munkahelyükön, ahol a fél életüket töltik. Valamint fontos az is, hogy a kreativitásuk is kiteljesedhessen. Ehhez járulnak hozzá az irodanövények.

 

Hogyan válasszuk növényt egy irodába? 

A fényviszonyok szerint kell választani! Minél több a fény, annál nagyobb a választék, és minél kevesebb, annál inkább érdemes a méregzöld levelűek közül válogatni. Ezek között különösen értékes az a pár virágzó, vagy foltos levelű, ami változatosságot nyújt. A mi specialitásunk a hidrokultúrás növények alkalmazása, ahol a földet agyaggranulátum helyettesíti. Ezzel a módszerrel könnyű szebb, egészségesebb növényeket ápolni. Átültetést nem igényelnek, ezért a gazdaságossági igénynek is jól megfelelnek.

 

Általában az irodában nincs elég természetes fény, sőt gyakran szellőztetni sem lehet. Van növény, aminek ez nem okoz gondot?

A természetes fény teljes hiányában nem érdemes élő virágokat kínozni. De vannak speciális növénylámpák, amelyek fényét a növények tudják hasznosítani. Szerencsére a világos irodák korát éljük, a fényszegény helyekre pedig árnyéktűrő fajtákat teszünk. A légkondi nem probléma. A virág úgy van vele, mint az ember. Azt nem bírja, ha a légkondi a nyakába fújja a hideget reggeltől estig. Ettől kell megóvni növényeinket.

 

Válasszunk magunknak még ma valami csodaszépet, vagy ajándékozzuk meg szeretteinket legalább egy csokorral az Attila Virágszalonból!