×
Kultúra

A Mikulás várja a gyerekeket a Malomban

Gál Orsolya

Szeretnél találkozni a Mikulással? A nagyszakállú december 5-én a Malom Központban várja a gyerekeket. De vajon honnan ered a Mikulás története, és hogyan hozza az ajándékokat a Nagyszakállú?

A Mikulás legendája egészen a harmadik századig nyúlik vissza. Szent Miklós 245-ben született, Anatóliában, Patara városában, egy gazdag család gyermekeként. Szülei egy járványban meghaltak, így árva maradt, érsek nagybátyjához, Patara város kolostorába költözött, és végül a papi hivatást választotta.

Püspöki évei alatt mindvégig a gyerekek és a szegények megsegítése vezérelte. A kolostor közelében élt egy szegény parasztember, akinek volt három lánya. Egy séta közben akaratlanul meghallotta a lányok vitáját arról, hogy másnap melyikük áldozza fel magát rabszolgának, hogy megszabaduljanak a szegénységből, és egyikőjük férjhez mehessen.

Miklós püspök meghallva ezt a tanakodást visszasietett a kolostorba, és egy marék arannyal tért vissza, amit bedobott az ablakon. A lányok azt hitték, csoda történt, majd a következő két évben ez megismétlődött. A harmadik alkalommal a lányok lépteket hallottak az ablak alatt, kisiettek, és ekkor látták meg, hogy egy piros köpenyes, piros süveges ember rohan el.

 

Csizma vagy zokni?

 

Magyarországon a 19. század vége óta emlékezünk Szent Miklósra december 6-án. A Mikulás Amerikában és Nyugat-Európa több országában karácsonykor viszi az ajándékot. Míg nálunk a kitisztított cipőkbe teszi a meglepetést, addig Amerikában a kéményen keresztül érkezik, és a kandallóra akasztott zoknikba teszi a meglepetést a gyerekeknek, akik süteménnyel és tejjel várják.

A legenda szerint a Mikulás az Északi-sarkon lakik a feleségével, és saját játékgyárában, a manókkal együtt készíti a meglepetéseket. Oda érkeznek a gyerekek levelei. Majd decemberben előveszi szánját, felrakja rá az ajándékokat, és rénszarvasaival meg sem áll a jó kisgyerekek otthonáig.

Skandináviában ezzel szemben úgy tartják, hogy Lappföldön él a Mikulás. A finn Mikulást pedig Joulupukkinak hívják.


Rudolf, a rénszarvas


A legendák szerint a Mikulás ajándékokkal teli szánját 9 rénszarvas húzza. Utolsóként Rudolf csatlakozott a csapathoz. Amikor Rudolf kicsi volt, nem játszhatott a többiekkel, mert kiközösítették piros orra miatt. Mivel ez nagyon szomorúvá tette, számtalan dolgot megpróbált, hogy olyan legyen, mint a többiek.

Az egyik ünnepen vastag köd borította az Északi-sarkot, semmit sem lehetett látni. A Mikulás már gondolatban feladta, hogy felkeresi a gyerekeket. Ekkor jött rá, hogy Rudolf az orrával irányíthatja őt, és utat mutathat, így mindenki megkapta az ajándékot. Ezt követően mindig Rudolf vezette a rénszarvascsapatot.

A Mikulás rénszarvasai: Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas, és Rudolf, a piros orrú.


Mikulás a Malomban


A Mikulás december 5-én ismét ellátogat a Malom Központba. Találkozz vele Te is, mondd el neki kívánságaid, és készíts vele egy közös fotót, amit meg is kapsz emlékbe. A Nagyszakállú szerdán 12 - 20 óráig várja a gyerekeket a Malom Központ  2. emeletén. A Libri Meseboltban pedig ezen a napon 15 órától Ürögdi Ábel és Forgó Attila bűvészműsora varázsolja el a család minden tagját.