×
Kultúra

David Attenborough – Állatkerti gyűjtőutak | Olvasónapló

Farkas Fruzsina

Ez a könyv különösen kedves volt számomra. Nagyon szeretem David Attenborough munkásságát, akár könyv, akár dokumentumfilm. A pasi – ha lehet még pasizni egy 92 éves embert – egy géniusz szerintem. És korát meghazudtolva a mai napig dolgozik. Abban biztos vagyok, hogy ezt csak úgy lehet, hogy imádja, amit csinál, és a munkája egyben a hobbija is. Ilyen szempontból nagyon szerencsésnek mondhatja magát.

Jelen könyve, amit most mutatok be, csak egy a sok közül. 1954-ben felkérték az ifjú Davidet, hogy világkörüli útra induljon, és különleges állatokat gyűjtsön be a Londoni Állatkert számára. Ezen utazásait, egy ifjú természettudós kalandozásait követhetjük végig a könyvben. Fantasztikus helyekre jut el és ismerkedik meg a helyi népek szokásaival, hagyományaival. Mindeközben rengeteg érdekes állatfajhoz van szerencséje.

David Attenborough 1926-ban született Londonban. Egyetemi tanulmányait is természettudományi szakon végezte. A természetfilm-forgatás és dokumentumfilm-készítés úttörője a mai napig. 1985-ben II. Erzsébet személyesen ütötte lovaggá, ezzel ismerve el munkássága jelentőségét, nagyságát. Több mint ötven éve a tévés szakmában dolgozik, jobbnál jobb ismeretterjesztőket készítve. A tudóst már Anglia nemzeti kincseként emlegetik.

Személy szerint én is szeretek a természetben barangolni, kirándulni. Jó kiszabadulni a monoton hétköznapokból, és csak hallgatni a csendet, vagy a természet ezerféle hangját. Javaslom mindenkinek, hogy amikor csak lehetősége adódik rá, tegyen egy kisebb, vagy ha ideje úgy engedi, egy nagyobb kirándulást. Hagyjuk otthon a telefont, tabletet, laptopot, és csak magunkra és környezetünkre figyelve barangoljunk egy jót. A mai rohanó világban érdemes kicsit kívül hagyni a modern dolgokat és visszatérni a gyökerekhez. Higgyétek el, sokkal jobban kikapcsol, mint bármi. Ha esetleg egy jó könyv is az útitársunk, és csak leülünk olvasgatni a közeli parkba egy fél órára, már az is hatalmas feltöltődést jelenthet, és most már az időjárás is kedvez az ilyen tevékenységeknek.

Termékek

Libri Könyvesbolt

Egy ifjú természettudós történetei - Állatkerti gyűjtőutak

4702Ft