×
Kultúra

Melinda Gates – A nő helye

Farkas Fruzsina

Mostani könyvem egy igencsak komoly és érdekes témát dolgoz fel. A mai modern világban is vannak a földön olyan helyek, kultúrák, ahol a nők helyzete még mindig nem mondható közel sem egyenlőnek egy férfiéval. Az írónő ebben az írásban a legégetőbb problémákra irányítja a figyelmet, különböző történetek bemutatásával. Például a gyermekházasság, a fogamzásgátláshoz való hozzáférés akadálya, vagy a munkahelyi diszkrimináció.

A közösségi média számos felületén megjelent a könyv. Rengeteget írtak róla, mindenki csodálattal tud csak szólni az írásról. Nem véletlenül. Nem szoktam konkrétan idézni a regényekből, de ebben van egy rész, az egyik bemutatott kenyai lány története, ami nagyon megfogott. Az ő sztorijából jön most egy kis rész.

„A 13 éves Kakenya Ntaya jövőjét, hasonlóan a többi kenyai maszáj lány jövőjéhez, már születése pillanatában eldöntötték: általános iskolába kell járjon, ameddig el nem éri a serdülőkort. Ekkor végrehajtják rajta a női nemiszerv-csonkítást, és kimarad az iskolából, hogy férjhez adják ahhoz a fiúhoz, akit öt éves korában kiszemeltek a számára. Attól a naptól kezdve vízhordássl, fagyűjtéssel, a ház takarításával, főzéssel és mezőgazdasági munkával tölti majd a napjait.”

A történet úgy folytatódik, hogy Kakenya felajánlja édesapjának, hogy aláveti magát a csonkításnak, cserébe engedje meg neki, hogy ne kelljen férjhez mennie, hanem továbbtanulhasson. Az apa beleegyezik, és így a lány kijut az Egyesült Államokba ösztöndíjjal. Itt még a doktori fokozatot is sikerül megszereznie, és még az ENSZ kötelékében is dolgozott. Ez a fiatal lány csak távol az otthonától értette azt meg, ami sokunk számára természetes dolog, hogy a tanuláshoz nem kell az embernek feláldoznia magából egy darabot, ahhoz igenis joga van! Kakenya hazatérve megalapította a saját tehetséggondozó központját, ahol az ott élő maszáj lányok továbbtanulását teszi lehetővé.

Ilyen, és ehhez hasonló nehéz női sorsokat ismerhetünk meg a könyv olvasásakor. Igazán megrendítő, hogy mekkora szerencsénk van, hogy oda születtünk, ahova. Használjuk ki nőként az élet nyújtotta számos lehetőséget. Gondoljunk arra, hogy valakinek a hovatartozása, származása, vallása miatt a számunkra természetes dolgok is csak nagyon nehezen, vagy súlyos áldozatok árán érhetőek el.