×
Kultúra

Olvasónapló Kultúra | Szentesi Éva – Pedig olyan szépen éltek

Farkas Fruzsina

Nagyon sok könyvet elolvastam már eddigi életem során. Vannak köztük kedvencek, vannak semlegesek, és akadnak olyanok is, amelyeken nehézkesen sikerült csak túljutni. Ezt a mostani könyvet, ha egy mondattal kellene jellemeznem, akkor az az lenne, hogy az első szavától az utolsóig izgalmas. Az embernek még a kedvenc könyveiben is akadnak olyan részek, amelyek annyira nem kötik le, amikor olvassa őket. Ez a regény teljesen más. Néha már fájóan őszinte, és éppen ezért köti le szerintem 100 százalékosan a figyelmet.

A Pedig olyan szépen éltek egy lány életét meséli el, nevezetesen Nyilánszki Mariét. Mari történetébe hét éves korában kapcsolódunk be, és harmincegy éves koráig követhetjük nyomon. Zárójelben jegyzem meg, hogy jó lett volna, ha tovább is folytatódik a sztori, mert borzasztó kíváncsi lennék a lány sorsának további periódusaira is.

Mari gyerekkorában semmi irigylésre méltót nem lehet sajnos találni. Rossz családi körülmények között élnek, az apa alkoholista, az anya nem foglalkozik vele, csak az öccsével. Rendszeres családon belüli erőszak, viták és veszekedések a jellemzőek. A lány akkor megfogadja, hogy amint lehet, ő kitör ebből a borzalomból és változtat a saját életén. Ez sikerül is neki. Férjhez megy egy rendes, jólelkű fiúhoz. Szeretetben élnek, és nevelik közös gyermeküket. Vagy mégsem? Tipikusan az a fordulat jelenik meg a könyvben, hogy „vigyázz mit kívánsz, mert valóra válik”. Mari épp így jár. Nem boldog a tökéletes életben sem. Elhagyja férjét és kislányát egy gazdag, ám sokkal idősebb férfiért. Életének ebben a szakaszában ismét abba a csapdába esik, amibe már korábban is. Hiába a gazdagság, a fényűzés, a pénz, a lány így sem boldog maradéktalanul. A sztori végén pedig egy szívszaggató monológot olvashatunk Mari anyjától, amelyben teljes mértékben választ kapunk arra, mi is az oka a lány állandó elégedetlenségének, nyughatatlanságának. Mindent összefoglalva egy végtelenül őszinte történetnek lehetünk részesei, ami után az ember erősen elgondolkozik az élet dolgain. És rájön, hogy valóban nem minden a fényűzés. Ami igazán fontos, az a család és a barátok. Mert akarva-akaratlan cipelik az emberek a családban látott mintákat és terheket, és ezek egész életekre nyomhatják rá a bélyegüket.

Termékek

Libri Könyvesbolt

Szentesi Éva - Pedig olyan szépen éltek

3299Ft