×
Kultúra

Újra érezhetjük a szív szavát – Az oroszlánkirály

Szerencsés Vivien

„Hakuna Matata, milyen gyönyörű szó!” – a mondat, amit szinte mindenki ismer abból a bizonyos dalból, ami egy gyermekkorokat meghatározó mesében csendül fel. Bizony, Az oroszlánkirályról van szó. De ez az oroszlánkirály nem a régi oroszlánkirály, legalábbis nem teljesen.

Az 1994-es egészestés mesefilm nem véletlenül nyert Oscar és Golden Globe díjakat, ahogy nem véletlen áll a harmadik helyen a legnagyobb bevételt hozó animációs filmek listáján. Rengetegen vannak továbbá azok is (leginkább a ’90-es években született generációból), akiknek ez maga a nagybetűs MESE, hiszen hatalmas élményt nyújtott akkoriban a fülbemászó dallamokkal, kedves karakterekkel, humorral, de kellő drámával felvértezett történet. Ezeket az élményeket eleveníti fel, illetve hozza el a fiatalabb generációnak a Disney.

Bár gyanús, hogy Az oroszlánkirálynak van az egyik legismertebb története az animációs filmek közül, azért mégis érdemes ismertetnünk a tartalmát, így még annak is hasznos lehet, aki kicsit felelevenítené azt a film megnézése előtt.


Történetünk Afrika szavannáin játszódik, ahol ki más lenne az uralkodó, mint az állatok királya, egy oroszlán. Közülük is a ranglétra legmagasabb fokát Mufasa foglalja el, aki egy hím utóddal biztosította a trónöröklést Simba személyében. Ám ezt nem mindenki nézi jó szemmel. Zordon, Simba gonosz nagybátyja olyan terveket dédelgetett, hogy Mufasa után ő kerülhet a trónra, ám számításait keresztülhúzta az új jövevény érkezése. Így tehát a gonosz nagybácsinak új tervet kellett kieszelnie céljai megvalósításához. Ármánykodásának köszönhetően Simbát egy olyan helyre sikerül elcsalnia, ahol egy hatalmas bivalycsorda életveszélyes helyzetbe sodorja a kisoroszlánt. Mufasa a segítségére siet, ám ezzel fia helyett saját maga vész oda. A kisoroszlán (természetesen Zordon hatására is) saját magát hibáztatja apja halála miatt, így elbujdokol Büszke Birtokról. Útja során két baráttal is gazdagabb lesz Timon és Pumbaa személyében, akik segítenek Simbának megválaszolni az élet nagy kérdéseit.

A Disney törekvései, vagyis, hogy egyre több animációs filmjét készíti el élőszereplős változatban, nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Ám olykor érdemes elvonatkoztatni a nyereségorientált filmipari tényezőktől, és teljes egészében átadnunk magunkat a szórakozásnak. Márpedig az Aladdin után Az oroszlánkirály is remekül sikerült, és meg is tartotta az eredeti cselekményeket ezzel is tisztelegve a hatalmas rajongótábor előtt.

A film megnézésére sarkallhat minket az a tény is, hogy a Disney számára már 10 nap után 543 millió dollárt hozott, és várhatóan még augusztusban átlépi az 1 millió dolláros határt, vagyis hatalmas sikert arat a mozikban.

A száraz tények mellett azonban én mégis egy egyszerűbb okot mondanék a film megnézése mellett: ha látni szeretnéd, hogy feszít a vásznon az élőszereplős vaddisznó és szurikáta, vagyis Timon és Pumbaa, akkor semmiképpen se hagyd ki!

Időpontok és jegyfoglalás