×
Szépség

Hideg idő ≠ egészséges haj, igaz ez?

Kovács Adrienn

A hideg idő beköszöntével a csapból is ez folyik: öltözz melegen, szedj vitamint, kézápolás, bőrápolás. Viszont az egyik legfontosabb dolgot ritkán emlegetjük, ez pedig a hajunk. Tudjátok, hogy mire kell odafigyelni a hideg beköszöntével? Mit kell kerülni, és mik azok a praktikák, amelyekkel hajkoronánk túlvészelheti a mínusz fokokat? Nem leszek álszent. Nekem a feléről fogalmam sem volt, mikor beleástam magam a témába, szóval remélem, nektek is éppoly hasznos lesz ez a lista, mint nekem. Lássunk is hozzá!

1.Hordj sapkát vagy kendőt a fejeden!

Kamaszként emlékszem, hogy mennyire „cikinek” tartottam a dolgot, és „vénasszonyosnak”. De be kellett látnom, hogy édesanyámnak ismét igaza volt. Ahogy öregszem, úgy fogom értékelni a minél melegebb dolgokat. És ez a fejemre is igaz. Semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a hideg és a hajhullás összefüggene, viszont a fejbőrünk megfázhat. Ennek következményeként pedig korpásodni kezd majd hajunk. Ki gondolta volna… Szóval, ha nem szeretnél a válladon „havat” látni, sapkára fel. 

2.Mindegy, milyen fejfedőt használunk? 

Nézőpont kérdése. A semminél több a műszálas sapka is. Viszont ha tényleg törődsz a hajaddal, akkor feltétlen pamutból készültet válassz. Akinek alapból gyorsan zsírosodik a haja, annál télen felgyorsul ez a folyamat. De ha megfelelő alapanyagot választasz, akkor a fejed nem fog befülledni. 

3.Napi 100 hajszál elvesztése természetes. 

Ha azt tapasztalod, hogy a nyár végével a megszokottnál erősebben kezd el hullani a hajad, ne ijedj meg! Ez a szervezet teljesen természetes reakciója. Átlagosan mintegy 100 000 hajszálunk van, és ahogy a természet is leveti régi ruháját, úgy a hajunk is megújul ilyenkor. Viszont ha azt tapasztalod, hogy ez a hajvesztés sokkal drasztikusabb, mint ilyenkor elvárható lenne, feltétlen fordulj szakemberhez!

4.Moss alaposabban hajat ilyenkor!

Testünk a felesleges hőt a fejünkön át adja le legnagyobb százalékban. És mivel télen sapkát hordunk (lásd 1. pont), a hajunk hamarabb fog zsírosodni, esetleg korpásodni. Ezért ősszel és télen alaposabban mosd meg a hajad és a fejbőröd. Ne sűrűbben, csak alaposabban, mert az sem egészséges a fejbőrödnek, ha kétnaponta mosod. Valamint segíts azzal a hajkoronádnak, hogy a meleg időben használt termékeknél táplálóbb, hidratálóbb sampont, balzsamot vagy pakolást használsz a hűvösebb napok beköszöntével.

5.Miért cseréljem le a nyári hajápolóim, télen nem jó ugyanaz?

Azért, mert a hideg miatt a hajad szerkezete érzékenyebb, ezáltal sérülékenyebb, fénytelen lesz. Fontos ilyenkor, hogy a károkat minimalizálni tudd, és a tavaszt egészséges hajjal tudd várni. Egy kis érdekesség. Az ugye köztudott, hogy a hajad azért „száll”, mert elektromos töltöttség alatt van. És ez nem (csak) a fejfedődnek vagy a fésűdnek köszönhető ám, hanem a  haj szárazságának is. Ha az időjárásnak megfelelő terméket használsz, akkor a hajszálak nedvességtartalma helyreáll, és búcsút inthetsz a repülő, rakoncátlan tincseknek. 

+1 Ne reggel moss hajat! 

Számomra ez a legnehezebben betartható tipp, de idén megpróbálok odafigyelni erre is. Hajadat mindig lassan, langyos levegővel szárítsd, és utána legalább 3 órán át nem szabadna utcára menni. Szóval vagy maradj otthon, vagy legyen esti rutinod a hajmosás. Így van ideje a fejbőrödnek visszahűlni, és tuti nem fog sem megfázni, sem pedig gyorsabban zsírosodni. Próba cseresznye…

Termékek

Budmil Store

NŐI KÖTÖTT SAPKA

4990Ft

Promod

Sapka

5900Ft

Promod

EGYSZÍNŰ SVÁJCI SAPKA

4495Ft

Bijou Brigitte

Mütze - Why Not

dm

Haar Vital Komplex étrend-kiegészítő kapszula, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 60 db

1990Ft

Yves Rocher

Fejbőrradír városi hatások ellen

2390Ft

dm

Sampon kollagén, 250 ml

399Ft

dm

Sampon, nyugtató, Schönheitsgeheimnisse zabtejjel, 250 ml

499Ft