×
We love Kecskemét

Hivatása az életmentés! Egy mentőápoló, aki a szabadnapjain is másoknak segít! 

Gál Orsolya

Úgy érzi, rálelt az igazi hivatására P. Szabó Kálmán mentőápoló. Középiskolásként ejtette rabul a mentők világa, és azonnal eldöntötte, hogy ő is szeretne másoknak segíteni. De nemcsak mentőautóval rohan a bajbajutottakhoz, hanem a kerekegyházi tűzoltó csapatnak is a tagja. Állítása szerint adrenalinfüggő, és a kihívások viszik előre nap mint nap! 


- Már gyerekként is mentőápoló akartál lenni? 

- Az érettségi évében voltam egy mentőállomás-látogatáson, és akkor nagyon megtetszett a mentők világa. Már gyerekként sem tudtam egy helyben ülni. Talán a mentők változatos mindennapjai ezért is tetszettek annyira. Pont indult egy mentőápoló képzés a Szent-Györgyi Albert Középiskolában, ahol végeztem. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom, és azonnal beadtam a jelentkezésemet. Miután elvégeztem a képzést, egyből felvettek a mentőszolgálathoz. 2012 óta dolgozom a Kecskeméti Mentőállomáson. 


- Az iskolapadból a mentők mindennapjaiba belecsöppenni igazi mélyvíz lehetett. Milyenek voltak az első hónapok? 

- Nehéz volt sok helyzettel szembesülni, és úgy túllépni a mindennapokon, hogy ne vigyem haza a munkát. Volt egy nagyon jó pszichológus tanárom, ő azt mondta, hogy nem halhatunk meg minden beteggel. Ez egy nagyon fontos gondolat ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, hogy ne ragadjunk le egy esetnél. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy másoknak is tudjunk segíteni. Nehéz feldolgozni például egy olyan balesetet, ahol kisgyerek sérül meg, vagy egy olyan napot, amikor kisbabát kell újraéleszteni. De az is nagyon megvisel bennünket, amikor egy család ott marad az édesapa nélkül egy infarktus után. Nehéz úgy eljönni, hogy nem tudtunk segíteni. 

- Hogyan zajlik egy napod?

- A mentőszolgálatnál vannak nappalos és 24 órás autók is. Sűrűn viszünk 24 órás szolgálatot. Reggel 7 órától másnap reggel 7 óráig tart a műszak. Váltáskor átvesszük az autót, átnézzük a felszerelést, megnézzük az eszközök feltöltöttségét, átnézzük a gyógyszereket, pótoljuk, ami hiányzik. Majd megbeszéljük az előző nap eseményeit. Kecskeméten nagyon sok a munka, sok riasztás van. Naponta 4-5 komolyabb beavatkozás jut egy-egy mentőorvosi kocsira. A mentőgépkocsik pedig, ahol mentőápoló az egység vezetője, 10-14 esethez is rohannak a 24 órás szolgálat alatt.


- Az hatja át az egész életed, hogy ahol csak lehet, segítesz a bajba jutottaknak. Éppen ezért nemcsak mentőápolóként, hanem tűzoltóként is segítesz másoknak. 

- Kerekegyházán élünk a családommal, és az ottani katasztrófavédelemnél is dolgozom. Az önkormányzati tűzoltóságnál is állományban vagyok. Elvégeztem egy alaptanfolyamot, és így dolgozhatok ott is. Ott segítek, ahol csak tudok. Nagyon szeretem az idős embereket is, akiknek sokszor egy-egy kedves szó, egy apró dolog is sokat segít. Engem nagyon fel tud tölteni, amikor egy köszönömöt kapok tőlük viszonzásképpen.


- Ha akad egy kis szabadidőd, mivel töltöd legszívesebben?

- Nagyon szeretek a családommal lenni, most már lassan kétéves lesz a kisfiam, Olivér, akivel igyekszem minél több időt tölteni. Ha tehetjük, szívesen kirándulunk egy kicsit, főleg így nyáron. Havonta egyszer igyekszem eljutni a barátaimmal horgászni, a tűzoltó kollégákkal pedig focizni szoktam.


- Mit szeretsz legjobban a szakmádban?

- Úgy érzem, megtaláltam az igazi hivatásomat. Nincs két egyforma napom, sosem tudhatom, hogy mi vár rám. Minden helyzetben be kell vetni hirtelen a problémamegoldási készségemet. Ez a kihívás visz előre, az adrenalin az, ami hajt!